ekoplaza - plastic free

Plastic-vrij winkelen bij Ekoplaza

Op 28 februari gebeurde er iets bijzonders: ’s werelds eerste ‘plastic free aisle’ werd geopend in Amsterdam. Ekoplaza laat hiermee zien dat supermarkten wel degelijk plastic-vrij kunnen zijn.

Wat is de Plastic Free Aisle?

Ekoplaza heeft in samenwerking met A Plastic Planet een speciaal gangpad in het leven geroepen waar alle producten vrij zijn van plastic. Ekoplaza laat hiermee zien dat zelfs met de meest lastige categorieën in retail (met name vers en vlees) het niet onmogelijk is om te verpakken zonder plastic. Zo kun je in de winkel niet alleen bestaande alternatieven zoals glas en karton zien, maar ook nieuwe composteerbare opties van bio-materiaal.

ekoplaza - plastic free aisle

Zo krijgen bezoekers van de winkel in Amsterdam een idee van ‘groenere’ schappen in de supermarkt en zien ze dat er alternatieven mogelijk zijn. Bezoekers kunnen daarnaast bedenken of ze het zelf nog wel okee vinden om alles in plastic te kopen in de alledaagse supermarkt.

Supermarkten staan de afgelopen jaren al meer onder druk nu er zichtbaar meer behoefte komt aan plastic-vrij of zelfs verpakkingloos producten kopen.

Plastic free toekomstplannen

Voorlopig kun je alleen in Amsterdam het plastic free aisle bewonderen, maar uiteindelijk wil Ekoplaza dit plastic-vrije gangpad introduceren naar alle 74 (!) winkels in Nederland nog voor het einde van het jaar. De verwachting is dat de Ekoplaza in Den Haag binnenkort ook als tweede zijn eigen plastic free gangpad krijgt.

Dit zou een kleine maar impactvolle stap zijn in het proces naar het oplossen van ons plastic probleem bij de bron. Ik schreef eerder wat over het feit dat het stoppen van plastic verpakkingen al grotendeels zou voorkomen dat plastic weglekt in het milieu.

Verpakkingloze winkels

Bijzonder is dat we nu gaan meemaken of deze manier van verpakken zonder plastic stand zal gaan houden; eerder in 2014 probeerde Bag & Buy het al eens door producten aan te bieden in glazen potten, maar ging failliet omdat er destijds te weinig draagvlak voor was.

glassjars-pexel

Consumenten zijn uiteindelijk de beste indicatie dat er behoefte is aan verandering, en wie weet hebben we nu in 2018 het punt bereikt waarop supermarkten meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor hun impact op het milieu.

Meer weten?

Lees hier meer over het bijzondere initiatief van Ekoplaza & A Plastic Planet.

Ga jij binnenkort ook een bezoek brengen aan de supermarkt? Ik ben in elk geval heel erg benieuwd!

Photo by: monicore from Pexels