bottles-pexels

Een maand zonder plastic: hoe dan?

Vandaag begint #PlasticFreeJuly: 30 dagen lang proberen minder plastic afval te maken. 

Waarom een hele maand zonder plastic?

Plastic is vooral een probleem omdat het in korte tijd massaal is geproduceerd, maar het weer moeilijk is af te breken. Dat betekent dat het een lastig product is om te recyclen en een hoop ervan helaas verdwijnt in de oceaan: in 2050 is er meer plastic in de oceaan dan vis.

Bovendien wordt het plastic dat afbreekt in de oceaan, microplastic, opgegeten door vissen. Zo spoelen er steeds vaker walvissen aan met ruim dertig plastic tassen in hun maag. Na een portie sushi komt dat microplastic dus ook terecht in onze eigen maag.

Mijn tip om deze maand te beginnen met plastic minderen is om het jezelf niet te moeilijk te maken – begin met een kleine stap, zoals in onderstaand schema, en kijk hoe dat gaat. Onze lifestyle is zo aangepast dat het nog enorm lastig is om plastic volledig te vermijden, dus neem het jezelf ook niet kwalijk als iets niet lukt.

lessplastic-uk-schedule

Hier alvast een toelichting op een aantal voorbeelden om de maand met wat minder plastic door te komen.

Neem je eigen boodschappentasjes mee

Stel, je wilt een tros tomaten halen, maar in de supermarkt waar je altijd komt zit alles verpakt in plastic. Wat doe je dan?

bagagain-brood-en-fruit-zakjes

Ik ontdekte dat het flink kan verschillen per supermarkt of producten in plastic verpakt zijn of niet, dus kijk vooral ook eens of er een andere in de buurt zit die het anders doet. Daarnaast zijn bij de groenteboer, de markt en Turkse supermarkten fruit en groente los verkrijgbaar. Neem zelf een totebag of plastic tas mee voor de losse producten zodat je niet een nieuwe hoeft te kopen.

One broodzak a day takes the plastic away

De plastic zak die standaard om brood heen zit is eigenlijk alleen een manier om je brood te transporteren van de supermarkt naar je broodtrommel. Een plastic zak voor brood of fruit heeft dan ook een gemiddelde levensduur van een minuut – bij thuiskomst gaat het brood gauw op en gooi je het plastic alweer weg.

Vraag een keer of je een vers gesneden brood mee mag in een katoenen broodzak. Mocht de supermarkt nog een drempel zijn, kun je bij de bakker of op de markt gewoon vers los brood meekrijgen.

Tip: bewaar thuis een plastic zak om het brood bij thuiskomst in te bewaren.

Eenmaal koffie zonder beker, graag

Of je nu elke dag een koffie to go haalt of soms even jezelf trakteert op Starbucks, de koffiebekers maken meer afval dan ons lief is. In de UK alleen al veroorzaakt dit 8 miljoen koffiebekers afval per dag, die ondanks hun kartonnen ‘look’ niet gerecycled kunnen worden.

keepcup_thermosbeker

Een thermosfles of herbruikbare koffiebeker is een kleine investering en levert je bovendien nog korting op je koffie ook. Win win!

Vervang een plastic object wat je dagelijks gebruikt

Vervang bijvoorbeeld een keer een fles douchegel met een blok zeep. De behoefte naar badproducten zonder een plastic verpakking stijgt, dus de keuze uit lekkere zeepjes wordt ook steeds groter.

Mocht je de vloeibare zeep toch teveel gaan missen, zijn er alternatieven zoals het merk Lush. Lush maakt zoveel mogelijk shampoo- en doucheproducten zonder plastic verpakkingen. De douchegel die je wel in plastic koopt, mag je inleveren en wordt door hen opnieuw gebruikt.

lush-packaging-free-soap

Een rietje minder

Je zou denken dat een plastic rietje nog wel het minste van onze zorgen zou zijn – het is toch maar zo’n klein ding? Bizar genoeg zijn rietjes een van de grootste oorzaken van een hoop dierenleed. Er worden in Amerika alleen al 500 miljoen rietjes per dag gebruikt en weggegooid, waarvan er akelig veel van in de oceaan belanden.

lush-plastic-straws-size

Naast visnetten en plastic zakken waar vissen in verstrikt raken, slikken ze de rietjes vaak per ongeluk in. Bovendien zijn plastic materialen van een klein formaat juist makkelijk voor bijvoorbeeld zeeschildpadden om in te stikken.

Heel veel drankjes kun je stiekem prima zonder rietje drinken, en anders zijn er bijvoorbeeld deze leuke metalen rietjes die je zelf kunt meenemen.

Meer weten over plastic waste?

–> Waarom ik zwerfafval opruim
–> The truth about recycling coffee cups
–> Eco warriors: een uitvinding voor plastic hergebruik

Header photo from Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *