header

Waarom ik zwerfafval opruim

Je leest het nu steeds vaker: heeft het wel zin om plastic van de straat of uit het water te vissen? Is het niet beter om eerst de oorzaak van het probleem aan te pakken? Hoewel ik het er mee eens ben dat verplicht statiegeld op plastic flessen de meest effectieve opruimer is, kreeg ik vorige week bevestiging genoeg om door te gaan met plastic opruimen.

Marije aan het opruimen

Hoewel ik alweer twee jaar zwerfafval opruim, verbazen de reacties me nog altijd. Zo raapte ik een keer een plastic broodzakje op in het park en gooide deze verderop in de prullenbak. Vervolgens rent (!) een meneer breed glimlachend naar me toe, schud m’n hand en vraagt: “Zijn er meer mensen die dit doen?” Ik wist zo gauw niet wat te zeggen, maar m’n verwarde brein met deze opmerking dacht even later alleen maar: ik ben toch niet de enige met een paar handen die boos wordt van zwerfafval?

Troep in het park

Gelukkig zijn er met mij nog een hoop anderen die dagelijks een bijdrage maken om de natuur plasticvrij te maken en kun je zelfs zwerfafval in kaart brengen met de app Litterati. (Thanks voor de tip, Groen Met Saar!)

Inspireer een ander

Het effect van zwerfafval rapen is in essentie het beschermen van dieren en de natuur. Een tweede effect van het opruimen kan echter zijn dat iemand anders het ook oppikt. Zelf ben ik uberhaupt begonnen met troep oprapen op basis van het prachtige verhaal van Anne, die een jaar lang een zwerfafvalreis maakte door Nederland op blote voeten.

Annelooptlangzaamhard

Zo weet mijn schoonfamilie inmiddels heel goed dat ik regelmatig zwerfafval opruim uit het park en mee ging doen aan de Beach-Clean Up Tour om het strand schoon te maken. Wat ik niet wist, is dat ze dit aan het denken had gezet en ze vervolgens op hun vakantie (!) in Afrika met een kruiwagen troep van het strand gingen opruimen!

In Tanzania geldt namelijk de volgende wet: uitbaters op het strand moeten betalenvoor elk stuf afval dat bezoekers maken. Wat er op neer komt dat ze het simpelweg niet opruimen. Een van de uitbaters werd echter wel nieuwsgierig van mijn schoonouders die rond scharrelden met afval, waarop ze zeiden: “Als je zo’n mooi strand hebt, moet je er ook goed voor zorgen.” Traantjes, hoor.

Schoonfamilj

De impact van vrijwillig afval rapen: 14.000 kilo plastic

De meest zinnige reden om plastic te blijven oprapen, realiseerde ik me dankzij de confronterende resultaten van De Beach Clean-Up. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt de volledige kustlijn van de Noordzee door vrijwilligers van Stichting De Noordzee opgeruimd.

Stichting Noordzee

De resultaten van de Beach Clean-Up en de ontzettend fijne mensen die meeliepen zijn voor mij meer dan genoeg bevestiging waarom ik ervoor koos mee te lopen: 14.000 kilo aan visnetten en plastic van het strand gehaald, dat niet meer door vissen of vogels opgegeten kan worden of waarin ze verstrikt kunnen raken.


“Be the change you want to be for this planet”

Elk aanwezig persoon, elke vuilniszak telt. Het nieuws bereikt altijd wel iemand die tot dat moment niet besefte hoe belangrijk het is dat –jij- als persoon meetelt en wat een impact je bovendien kunt maken.

Ieder zijn keuze wat je invloed of bijdrage aan deze aarde wilt zijn. Daarom zou ik ook niet van anderen verwachten dat ze hetzelfde doen als ik. Ik kies ervoor om het zo te doen. Mijn enige stille hoop is dat er iemand, als is het maar één, datzelfde sprankje krijgt zoals ik destijds en op zijn eigen manier daar invulling aan geeft.

Ook ik krijg nog elke dag nieuwe ideeën die ik op Fairblogs lees of van Ikbenirisniet, kouwekleren, Groen Met Saar, PlasticSoupFoundation tot aan Lush – dus wie weet tot hoe ver onze eigen berichten reiken.

Keep up the good work!

2 reacties

  1. Leuk om te lezen dat jij je ook inzet en zwerfafval opruimt en zo je schoonouders hebt geïnspireerd!
    Het zou heel goed zijn als we het probleem bij de bron kunnen aanpakken. Ik hoop dat de gegevens van Litterati daarbij helpen. Maar tot die tijd blijf ik opruimen! Als je in de buurt van Den Haag woont kunnen we misschien een keer samen gaan opruimen?! Lijkt mij gezellig 🙂

    • Same here! Tof om te lezen dat het voor jou ook belangrijk is. Leuk idee! Ik woon niet echt in de buurt maar we kunnen vast een keer wel iets bedenken als middenweg 🙂

Comments are closed.