5

Waarom het zo moeilijk is om af en toe offline te zijn

Een tijdje terug las ik op IkBenIrisNiet haar blog dat haar smartphone in de plee was gedonderd en deze pas na een week weer levend en wel zou functioneren. Ik vroeg me toen voor de zoveelste keer af waarom we het zo moeilijk vinden om nu zonder ons online leven te kunnen. Wat Iris hierop zei, waar ze zelf denk ik nog meer van schrok dan ik: “Ik hoop dat mijn leven net zo rustig is als mijn telefoon het eenmaal weer doet.”

Als we het er over eens zijn dat we het zonder smartphone ook wel prima redden, waarom kunnen we dan niet zonder?

Sociaal zijn

Voor iemand die opgegroeid is in een digitaal tijdperk, ben ik vrij ouderwets gebleven. Ik neem het liefst de telefoon nog van de haak, heb geen televisie in huis en weet absoluut niks van de nieuwste iPhones of Google Watches. Daarom had ik zichtbaar meer moeite met aanpassen naar een digitale lifestyle tussen mijn collega’s in mijn fulltime job in social media. Voor, tijdens en na kantooruren waren we online. Non-stop. Sterker nog, naast onze laptops waar we Facebook posts inplannen, lag een smartphone die net zoveel aandacht kreeg. Een soort onvermijdelijke social media-inception, want hoe social ben je nu precies als je naast die acht uur online niet zelf online bent?

Daarom nam ik een stapje terug in het 24/7 sociaal zijn en zette om te beginnen mijn eigen mobiele internet uit na een kantoordag. In de bus naar huis las ik een boek, want lezen op een scherm vind ik maar niks en dat LED-scherm triggerde bovendien veel vaker migraine. Alle appjes en nieuwsberichten las ik de volgende ochtend, omdat ik soms toch nog voelde dat ik misschien iets zou missen.

De hele dag Facebooken

Voorheen probeerde ik nog uit te leggen dat werken met social media niet hetzelfde is als ‘de hele dag Facebooken’, maar dat hielp niet. Tegenwoordig leg ik het zo uit: social media is net als een hele lekkere chocolate chip cookie. Als je er teveel van hebt, word je er misselijk van.

tumblr_lp60r1dqqt1qdv0rjo1_500

Het begon vanaf dat punt te knagen toen ik steeds vaker hetzelfde te horen kreeg: “Huh, maar jij zit toch de hele dag op Facebook? Waarom reageer je dan niet?” of; “Wat is dat voor een telefoon die je hebt? Kun je daar wel op internetten?” Ik had een model uit het jaar 2008; het werkte voor wat ik ermee wilde. So what?

Mijn prioriteiten waren inmiddels zo verschoven dat het een onbelangrijk onderdeel van mijn dagelijkse patroon was geworden, wat het moeilijker maakte om me te blijven verplaatsen in iemand die daar zoveel waarde aan hecht. Maar tot de dag van vandaag, begrijp ik het nog steeds wel en vind ik dat iedereen zelf mag weten wat je doet met je tijd.

Online consumptie per dag

Begrijp het niet verkeerd, een smartphone kan prima een onderdeel van je leven zijn. Een heel erg nuttig iets vond ik persoonlijk te bedenken -waarom- het zo’n groot onderdeel van je dag uitmaakt. Ik schreef een week lang op hoeveel uur per dag ik dingen ‘las’ op social media, wat resulteerde in een dagelijkse online consumptie van 4 uur. In die totaal 20 uur had ik vrijwel niks geleerd of geproduceerd en was ik bovendien compleet oververzadigd met informatie waar ik niks aan had. Wederom: waarom doen we het dan?

Nu lees je steeds vaker over mensen die een maand of een jaar cold turkey gaan, even stoppen met social media, wat akelig veel lijkt op het afkicken van roken. Wat hieruit het meeste bleek? Zij kregen een enorme backlash omdat familie en vrienden vonden dat zij onbereikbaar waren. Dus niet alleen is social media vaker dan eens vergelijkbaar met een verslaving; het is er een die gevoed wordt door de mensen om je heen, wat het nog lastiger maakt om zonder te kunnen. Heb je wel eens je telefoon neergelegd op een feestje, terwijl iedereen er nog eentje vast had? Veel eenzamer dan dat wordt het haast niet.

Offline zijn met een social media job

Compleet gestopt met social media ben ik niet, het is tenslotte m’n job. Ik deel m’n dagdelen op en bepaal zelf wanneer ik social media gebruik. Het feit dat je Facebook- of Instagramposts maakt, betekent niet dat je dit tabblad de hele dag open hoeft te laten staan. Het verschil is dat ik in mijn eigen tijd continue mezelf de vraag stel wat ik er uit haal als ik door Twitter of Instagram scroll. Als daar niks zinnigs uitkomt, sluit ik het af.

Maar waar ik wel mee compleet mee ben gestopt, is mijn telefoon constant oppakken. Die onvermijdelijke tick, als alles even te chaotisch is, of een gesprek te ongemakkelijk, je werk te vermoeiend, de treinrit te lang. Dit leuke boekje van Flow met een 7-dagen offline-project geeft al wat suggesties om uit te proberen.

offline

“Wat je ook had kunnen doen” stelt Flow. Dus voortaan loop ik even weg van mijn laptop, lees de VK magazine, zet wat koffie, leer wat Zweeds, of ga kletsen. Bij elk bezoek aan mijn schoonouders laat ik mijn telefoon thuis; ik zou niet weten waarom ik tussendoor het gesprek hoef te onderbreken. Ongemakkelijkheid hoort bij het leven.

Als je het gevoel hebt dat je wel eens een dagje zonder zou willen, maar het niet wilt lukken – vraag je dan af waar je het mee zou willen vervangen. Waar kom je niet aan toe? Voelt je hoofd te vol en te druk? Geef het dan 1 dag een keer wat denkruimte. Alles gaat in stapjes, niet in een keer. Als je het maar wilt.