blue-planet-ii

Eco warriors: in je eentje schildpadden redden

Verandering begint wel degelijk met één persoon – en als je dat nog niet gelooft, is Len Peters het levende bewijs. Hij is een van de mensen die zich actief inzet om de natuur te redden.

Mocht je Blue Planet II gekeken hebben, dan herken je deze man wellicht al. Len Peters voorkwam in zijn eentje dat de populatie schildpadden rond zijn eiland Trinidad niet uitstierf. En dat niet alleen: deze steeg met zijn hulp ook nog eens met 80%. Maar hoe deed hij dat dan in zijn eentje?

Lederrugschildpadden dicht bij uitsterven

In de lokale community van Trinidad was het al jaren niet meer dan normaal om schildpadden ‘s avonds op het menu te zetten. Dat begon een van de inwoners van het eiland toch pittig dwars te zitten; hij zag het aantal schildpadden drastisch dalen en vroeg zich af of dit niet een ontzettende verstoring was van het ecosysteem op Trinidad.

Hij had gelijk: de zeeschildpadden populatie daalt al jaren enorm en is in dit tempo binnen twintig jaar uitgestorven. Ter contrast: de zeeschildpadden zijn al aanwezig op onze aarde sinds de dino’s – miljoenen jaren, dus.

Zo begon hij zelf te patrouilleren langs het strand, midden in de nacht, om te zorgen dat schildpadden niet meer gestroopt zouden worden. Daarnaast probeerde hij de lokale community uit te leggen waarom het beter zou zijn om de schildpadden niet alleen met rust te laten, maar ze ook te beschermen om zodoende de natuur in balans te houden.

Het duurde even, maar uiteindelijk gingen er meer inwoners van het eiland overstag. Samen zorgden ze ervoor dat de pas gelegde eieren van de schildpadden goed beschermd werden en dat de baby schildpadjes hun weg terug vonden naar de oceaan. En voila: binnen een jaar tijd was het aantal schildpadden terug in balans met een stijging van maar liefst 80%.

Vandaag de dag doceert Len Peters nog altijd op eigen houtje kinderen tot volwassenen over het belang van de natuur, en waarom wij een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de zeeschildpad. Held!

Blue Planet II: zuinig zijn op onze aarde, meer dan ooit

Het is een van de bijzondere verhalen in het tweede seizoen van Blue Planet II, waar de productie nog meer dan anders de focus legt op de problemen van global warming en met name de problematische plastic soup.

Blue Planet II brengt duidelijker dan ooit in beeld wat een ravage de plastic soup aanricht in alle aspecten van de natuur. Roofvogels met plastic in hun maag voeden hun jongen diezelfde inhoud; walvissen en dolfijnen zijn vaak vergiftigd door het plastic waardoor hun jongen sterven; schildpadden komen vast te zitten in touw en plastic.

turtle-gif

Zo is de headerphoto van de walrussen een prachtig plaatje, maar laat je niet bedotten: deze mama walrus en haar kindje zijn de laatste die een plekje konden vinden op de smeltende ijsrotsen. Doordat de poolkappen nu te warm zijn en veels te hard smelten, moeten walrussen vechten voor een plek op het ijs om hun jongen te voeden. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar deze aflevering brak m’n hart echt in duizend stukjes.

Kleine aanpassing, grote impact

Ik zal het blijven benadrukken, omdat het mij zo erg aan het hart ligt – het maakt écht iets uit als je zelf iets onderneemt. Kijk naar iemand als Len Peters, één man die genoeg gaf om de natuur en zijn eigen leefomgeving en de wil om iets te veranderen. Blue Planet II was ook voor mij weer een eyeopener, en hopelijk inspireer je zelf ook weer iemand om iets zuiniger op onze planeet te zijn.

Header photo: Independent