guppyfriend

In tien stappen beginnen aan een plastic-vrij leven

Er is een hoop mis met plastic – het wordt nog niet optimaal gerecycled, belandt grotendeels in de oceaan en breekt af in microplastic. Dit is zowel voor de natuur, de dieren en de mens schadelijk op de korte en lange termijn.

Als we op dezelfde wijze doorgaan, is er volgens de huidige voorspellingen in 2050 meer plastic in de oceaan dan vis. Dat kunnen we vermijden als we er zelf iets aan doen.

Hoe voorkomen we dat?

Begin met een kleine stap, zoals in onderstaand schema, en kijk hoe dat gaat. Onze lifestyle is zo aangepast dat het nog enorm lastig is om plastic volledig te vermijden. Elke kleine stap in de juiste richting telt!

1) Neem je eigen boodschappentas mee

Hoewel de retail wereld plastic tassen niet meer gratis weggeeft met elke aankoop, kopen we wereldwijd nog altijd ruim 1 miljoen plastic tassen per minuut. Zeker als je elke dag boodschappen doet, telt zo’n aanschaf aardig mee. Een grote shoppertas vergeet je sneller en is niet altijd praktisch, dus neem bijvoorbeeld altijd een klein katoenen tasje mee op een werkdag. Zo heb je na een lange dag nog altijd iets bij je om de vergeten boodschappen te halen.

2) Gebruik een herbruikbare waterfles

In Amerika alleen al gooien we 8 miljoen waterflessen weg per dag. Nu hebben we in Nederland ‘s werelds schoonste kraanwater beschikbaar, dus moeten we daar vooral gebruik van maken. Bewaar een herbruikbare RVS waterfles in je tas zodat je altijd water kunt bijvullen. De NS investeert momenteel in een watertap op elk station, zodat je geen dure waterflesjes meer hoeft te halen bij de AH To Go.

3) Neem een thermosfles mee voor onderweg

Een coffee to go is ondanks zijn kartonnen uiterlijk niet te recyclen – het materiaal bevat coating zodat het karton niet doorweekt raakt. Investeer eenmalig in een thermosfles of herbruikbare koffiebeker en bewaar hem in je tas of in de auto. Koffiezaken geven bovendien korting op koffie als je zelf een beker meeneemt.

4) Neem je lunch mee in een lunchbox

Ook voor onze lunch gebruiken we nog vaak plastic zakjes of kopen we voorverpakte sandwiches. Probeer dus vaker je lunch thuis te maken en deze in een herbruikbare lunchbox mee te nemen.

5) Vermijd wegwerpbestek en plastic rietjes 

Het vermijden van producten bedoelt voor eenmalig gebruik is uiteindelijk beter voor zowel het milieu en je portemonnee. Investeer in een herbruikbaar RVS rietje en bestek gemaakt van bamboe, zodat het gerecycled kan worden of bij de compost mag.

6) Vermijd de plastic zakjes voor versproducten

Per jaar gebruiken we wereldwijd 500 miljard plastic zakjes. Dat zakje dat je voor groente en fruit gebruikt heeft een levensduur van 15 minuten voordat het in de vuilnisbak beland. Neem bijvoorbeeld een katoenen tasje mee in je rugzak zodat de plastic tasjes overbodig worden.

7) Verkies karton en glas boven plastic

Of het nu gaat om een blik mais, een eyeliner of een plantenbakje – bekijk in het huishouden welke plastic spullen je kunt vervangen. Voor elk product in huis is vaak een alternatief beschikbaar van een recyclebare variant. Glas is bijvoorbeeld oneindig te recyclen en kun je bovendien hergebruiken als voorraadpotten.

8) Steun regelgeving tegen plastic

Volgens de Europese wet is wegwerpplastic nog altijd toegestaan. Hiervoor zijn regelmatig petities van Greenpeace en andere initiatieven om het probleem bij de bron aan te pakken. Houd dergelijke organisaties in de gaten en draag bij met jouw stem.

9) Vermijd (micro)plastic in verzorgingsproducten

Volgens de organisatie Beat The Microbead bevatten duizenden verzorgingsproducten microplastics (ook wel microbeads), minuscule plastic korreltjes kleiner dan 5 millimeter. Kies daarom vaker voor natuurlijke verzorgingsproducten of onverpakte producten. Vermijd bijvoorbeeld shampoo en douchegel verpakt in plastic flessen; deze bevatten over het algemeen ook microplastic.

10) Vermijd microplastic tijdens de was

Microplastic komt vrij tijdens elke was die je draait; met name polyester en andere synthetische stoffen in kleding zijn de boosdoeners. Daar heeft een Duits bedrijf nu de oplossing voor gevonden: een waszak dat dient als extra filter. De waszak is uitgebreid getest en voorkomt dat 95% van al het microplastic in de waterstroom terecht komt. Kies daarnaast vaker voor bijvoorbeeld kleding gemaakt van (organisch) katoen.


Dit artikel is geschreven voor de duurzame nieuwswebsite The Fair Find. Lees hier actueel nieuws over duurzame ontwikkelingen en praat mee over de duurzame oplossingen voor onze toekomst.

Deel hieronder jouw tips voor een plastic-vrij leven!

– May –