trash

Ik maak me soms boos over The Plastic Soup

Elke dag loop ik langs een slootje met een meerkoetgezin. Nog donzig, piepend en klein, vers geboren in de lente. Ik vis een gedeukt blikje uit het gras, naast het nest, en gooi het in een vuilnisbak nog geen meter verder. Ik doe dit de volgende dag weer, op mijn wandelroute van de bushalte naar het werk, want dan ligt er een nieuwe op me te wachten. Ik ben blij als ik zie dat ze er de volgende dag nog zijn, in een schoon nest.

Om vuilnis op te rapen uit het gras hoef je geen prikker en een fluoriserend hesje te hebben – slechts een paar handen. Ons ecosysteem beschermt zich niet tegen pakjes sigaretten en Red Bull blikjes. Dat is onze taak.

Nu scheiden we al vaker netjes ons afval, stopt de verkoop van plastic zakken bij de supermarkt en zijn we bewuster over het hergebruik van plastic. Grote hoeveelheden plastic zijn echter nog steeds aan de orde van de dag en get this: in 2050 is er meer plastic in de oceaan dan vis

HOE KOMT PLASTIC IN HET MILIEU?
De reden dat zwerfafval zorgwekkend is, is omdat al het plastic dat ergens eerst nog op de grond ligt, zijn weg vindt naar plekken waar het schade aan richt. Uit een rapport van MVO expertpanel over het terugdringen van de plastic soup blijkt dat 32% van het plastic afval simpelweg ‘verdwijnt’ in het milieu.

Gevolg is dat we vandaag de dag 150 miljoen ton (!) aan vuilnis uit de oceaan mogen halen, de zoveelste vogel verstrikt raakt, of een vis zijn buik vol heeft met stukjes microplastic. Als het ecosysteem waarin we leven je nog niet voldoende afschrikt – uiteindelijk eten wij ook vis, en komt de plastic ook in onze magen terecht.

Foto boven: meerkoeten met schoon nest, Amsterdam-West
Foto onder: meerkoeten met afval in het nest in Amsterdamse gracht

Gelukkig zijn de initiatieven zoals The Ocean Clean-up een mooi begin die een oplossing zoeken voor deze gevolgen. Nu is het de taak om de oorzaken aan te pakken om de kraan dicht te draaien.

3 TIPS OM PLASTIC LEKKAGE TE VOORKOMEN

1. Gooi je afval niet op straat. Iedereen heeft de ravage van een zonnige dag in het park of aan het strand wel eens gezien. Geen prullenbak in de buurt? Stop het in je tas en gooi het thuis weg.

2. Vermijd eenmalig gebruik verpakkingen. Een paprika in een plastic zakje? Zes koekjes per stuk verpakt, in een grotere verpakking? Nergens voor nodig! Loop naar de volgende supermarkt om een alternatief te halen. Verbrand ook nog eens gratis wat calorieën.

3. Recycle. The oldest trick in the book. Van al het plastic op de wereld wordt momenteel slechts 14% ingezameld. Je maakt bijvoorbeeld een nieuw, nuttig en langdurig product van alles wat je weggooit met preciousplastic.com van Dave Hakkens. Verder deelt Iris tips over het scheiden van je eigen afval, zodat het bij het weggooien ook daadwerkelijk gerecycled wordt.

MAAR DE ANDERE OORZAKEN DAN? HELP MEE!
Prul, vuil en plastic op straat zijn een gevolg van een nalatigheid. De oorzaak van nalatigheid echter – daar is niemand voor. Bedrijven hebben een maatschappelijke bijdrage die we niet in één dag bij kunnen brengen – maar de nalatigheid van iemand op straat wel.  En samen maken we ons sterk.

This is where you come in. Net als ik, zul je een dagelijkse wandelroute hebben naar werk, naar school, de supermarkt. Hoe klein of groot ook, er ligt -altijd- wel iets op straat. Een plastic zak, een verfrommeld propje papier, plastic flesjes. Wat als we allemaal één stukje oprapen en weggooien?

De stichting Klean komt bijvoorbeeld met het initiatief #zwerfie op Twitter, waar foto’s worden gedeeld van zwerfafval dat dagelijks wordt weggegooid, om zo in kleine stapjes de wereld te verbeteren.

Doe mee met de Clean Up For A Day Challenge in augustus en deel je foto van de plek waar je het afval hebt gevonden en hebt weg kunnen gooien in de prullenbak, om in kaart te brengen wat er vandaag de dag nog allemaal in onze parken en op de straat beland: 

https://www.facebook.com/events/1018097111610049/ 

Kleine moeite, en alle wandelroutes bij elkaar zou het juist een hoop verschil maken. We zullen er vandaag de oceanen niet mee redden, maar de toestroom aan plastic afval in het milieu minderen is de eerste stap. Zo ook voor die ene meerkoet en haar gezin die je elke dag kan blijven begroeten.

Mocht je nog fanatieker zijn, zijn er ook diverse Beach Cleanups waar je mij deze zomer ook gaat tegenkomen. We kunnen niet de hele wereld redden in één dag – wel dat metertje verder lopen naar de prullenbak.