header

Hoe organiseer je een kledingruil?

Een kledingruil is een mooie, laagdrempelige manier om duurzaam met kleding om te gaan. Heb je dat ook altijd al een keer willen doen, of ben je gewoon benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Ik schreef wat stappen en tips op die mij hielpen een leuke ruilmiddag te organiseren.

Als je geen nieuw kledingstuk koopt, draag je er aan bij dat er minder C02 wordt uitgestoten en enorm veel productiematerialen en water wordt bespaard. Natuurlijk kun je tweedehands kleding ook kopen – maar de gezelligheid van het kledingruilen is gewoon een hartstikke mooie bonus.

Dingen die ik er zelf van heb geleerd

Afgelopen week organiseerde ik mijn eerste kledingruil. Hiervoor had ik wel zelf vaker meegedaan aan kledingruilen in Amsterdam en Utrecht, maar nog nooit iets zelf op touw gezet. Ik vond het jammer dat er in mijn eigen stadje nog niet echt dergelijke events te vinden waren, dus besloot ik het zelf een keer te proberen te organiseren. Ik ben dus ook zeker geen expert, maar wie weet heb je wat aan de stappen die ik heb gezet!

2

 1. Bedenk hoe groot je het wilt maken
  Je kunt een kledingruil uiteindelijk zo klein of groot maken als je wilt. Als ik iets gaandeweg leerde was het dat er al énorm veel mensen staan te trappelen om aan een kledingruil mee te doen! Probeer dus bijvoorbeeld eerst in je directe omgeving te polsen of er interesse is. Je kunt bijvoorbeeld klein beginnen met een paar vriendinnen om het uit te proberen.4

  Het belangrijkste wat ik in mijn achterhoofd hield, was het aantal kledingstukken; ik nodigde voor mijn kledingruil ‘maar’ 20 mensen uit die ieder max. tien kledingstukken mocht meenemen. Dat zijn dus al gauw 200 (!) kledingstukken bij elkaar, waarvoor je dus ook hangertjes, rekken en ruimte nodig hebt. Vergeet dus ook niet dat de kleding die overblijft óók een goed plekje moet krijgen, bijvoorbeeld als donatie bij een tweedehands kledingwinkel.

 2. Zoek een locatieMisschien heb je al een redelijk netwerk of ken je plaatsen waar regelmatig soortgelijke events worden gehouden – top! Zelf had ik de gelegenheid om via Voor Een Mooie Stad een oproep te plaatsen voor een mooie centrale locatie. Waar je verder aan moet denken bij een locatie is bijvoorbeeld de ruimte voor de kledingrekken en een goede doorloop, zodat je elkaar niet in de weg staat.

  6

  Daarnaast is het niet verkeerd om na te denken over zitplaatsen en catering, zodat er na het kledingruilen ook nog even gekletst en uitgerust kan worden. Kledingruilen is naast een duurzame bezigheid namelijk ook gewoon een gezellige middag!

 3. Verzamel de spullenDit is voor het eerst in mijn leven dat ik moest bedenken hoeveel kledingstukken er eigenlijk op een kledingrekje passen; 10? 20? Misschien maar vijf zware spijkerbroeken? Ik heb uiteindelijk 5 kleine kledingrekken kunnen lenen (goed voor zo’n 100 kledingstuks) en een enorme stok opgehangen waar de overige 100 op kon hangen. Wie weet heb je zelf wel wat rekjes thuis staan en kun je bijvoorbeeld een max. van 5 kledingstuks aanhouden, zodat je het niet al te gek hoeft te maken.

  3

  Kledinghangers kun je vrij vaak lenen of meenemen van kledingwinkels. Let hier wel goed op dat er zoveel (slechte kwaliteit) zwarte plastic kledinghangers in omloop zijn dat ze vaak niet worden geaccepteerd bij tweedehands winkels. Aanrader: Tally-Ho leent ze graag uit en recycled ze daarna ook op een verantwoordelijke manier!

 4. Maak de spelregels & uitnodigingenSpelregels? Jazeker – het kledingruilen werkt het beste als je een systeem hanteert dat voor iedereen duidelijk is. Ik kan je garanderen dat het anders uitloopt op complete chaos, denk aan Black Friday bij de Primark of iets dergelijks. Stuur deze spelregels vooraf mee bij de uitnodiging voor het evenement, zodat de deelnemers van te voren weten wat ze kunnen verwachten.

  1

  Een veel gehanteerd systeem is het puntensysteem: kleding wordt ingenomen en beoordeeld op kwaliteit. Redelijk (1), goed (2) en perfect (3). Met dit puntenaantal zoek je op jouw beurt kleding uit. Het voordeel van deze spelregels is dat je mooie ingebrachte kleding nog wel een bepaalde waarde krijgt toegekend, en dat je hier ook weer iets moois  voor kunt uitzoeken. Daarnaast stimuleert het mensen ook om vaker te investeren in mooie, kwalitatieve kleding waar je lang mee kunt doen.

 5. Nodig je deelnemers & vrijwilligers uitEr werd mij vooraf gevraagd of er vrij ingelopen kon worden op de kledingruil. Liever wel natuurlijk, want iedereen is welkom. Het lastige hiervan is dat je geen indicatie hebt van het aantal gasten, en dus ook het aantal kledingstukken. Bovendien heb je geen garantie dat er uberhaupt iemand komt opdagen. Dan was al je harde werk voor niets, toch?

  Om deze reden heb ik zelf entreegeld gevraagd en moesten deelnemers zich registreren. Dit geeft je iets meer zekerheid en een duidelijk aantal deelnemers. Uiteindelijk paste het aantal deelnemers precies op de locatie en liep het niet de spuitgaten uit. Voor het entreegeld kregen deelnemers koffie & taart, wat het event ook wat extra’s gaf. Een win-win in dit geval!

  5

  Heel bijzonder was dat veel mensen je met alle liefde helpen met organiseren, dus wees niet bang om goed duidelijk te maken dat je wel een paar handjes aan hulp kunt gebruiken.

Het was uiteindelijk een hele geslaagde en gezellige middag! Ik kan het zeker aanraden als je zelf met het idee speelt om iets te organiseren om het gewoon een keer te proberen. Zeker als je het in je eigen omgeving nog mist, is het een mooie toegevoegde waarde. Ik ben nu zelf ook alweer aan het rondkijken of ik het binnenkort weer in deze of een andere vorm ga organiseren.

Waar kun je nog meer kledingruilen?

Weet je niet zo goed hoe en waar je een kledingruil kunt bezoeken? Volg dan bijvoorbeeld Kledingruil Op Rij via Instagram. Zij verzamelen alle kledingruilen in een up to date overzicht. Zo mis je er nooit meer eentje!

Kijk verder bijvoorbeeld eens vaker rond in een tweedehands kledingwinkel in jouw buurt, zoals de ReShare Store. Deze leuke winkel zit momenteel vooral in de grote steden. Ze zijn door de toenemende vraag wel steeds meer aan het uitbreiden, dus wie weet opent er binnenkort eentje dichterbij huis.


Heel veel dank aan alle vrijwilligers en donaties die hielpen deze middag mogelijk te maken! Er is meer over de kledingruil terug te lezen via Voor Een Mooie Stad.

Wil je een keertje kletsen of meedenken over een toekomstige kledingruil? Laat dan even een berichtje achter.

– May –

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *