veggies

De impact van een Week Zonder Vlees

Wist je dat 5-11 maart de Week Zonder Vlees is? Zo niet, dan kan dat kloppen – dit is de allereerste ‘editie’, dus nog niet iedereen zal het kennen. In deze week krijg je meteen helder wat een verschil een paar dagen zonder vlees kan maken!

Voor wie net als ik op een zo duurzame, milieu- en diervriendelijke manier zijn voetsporen wilt achterlaten, is deze week niet te missen.

Wat is de Week Zonder Vlees?

De Nationale Week Zonder Vlees is in het leven geroepen om van 5 tot 11 maart een week lang geen vlees en vis te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Het initiatief van Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër) heeft als doel om je bewust te maken van de positieve impact op het milieu van minder vlees eten.

Het mooie van de Week Zonder Vlees (ik had het stiekem Week Met Zonder Vlees genoemd, maar wie ben ik) vind ik dat je gauw inzichtelijk hebt wat een impact deze korte periode per persoon al heeft op het milieu.

weekzondervlees

Zelf ben ik flexitariër, wat inhoud dat ik maximaal één keer per week vlees eet. Mijn partner en ik besloten een jaar geleden om vlees te gaan minderen en over te gaan op vleesvervangers.

Heel eerlijk ben ik nog niks tegengekomen wat geen smakelijke vervanger is (vooral vegaschnitzels en de gerookte speckjes van de Vegetarische Slager, om nom!).

Wat mij betreft komt deze week op een belangrijk kantelpunt in de manier waarop we nu met ons milieu omgaan en meer beginnen te kiezen voor bewuste verandering. Onze generatie heeft tenslotte vrijwel geen inzicht op de voedselketen en wat er voor nodig is om het eten dat wij kopen uiteindelijk in de supermarkt te zien.

Zo zie je in een oogopslag dat het wel degelijk uitmaakt waar je voor kiest.

Lees hier meer over de Week Zonder Vlees.

Impact in statistieken: de Veggie App

Dit lijkt me dan ook meer dan een goed moment om over de Veggie App te vertellen, waar ik inmiddels al een tijdje fan van ben.

Het concept is simpel: geef aan hoeveel dagen per week jij vlees eet, en de app berekent elke dag je impact op het gebied van waterverbruik, milieu impact, CO2 uitstoot en diervriendelijkheid.

Veggie App - flexitarier

Veggie App - statistieken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb de app sinds juni 2017 geinstalleerd en kan hieruit de volgende statistieken halen:

In negen maanden heb ik 159.000 liter water en 539 kilo CO2 uitstoot bespaard door één keer per week vlees te eten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mijn partner maar die rekent de app niet mee, dus dat is ook nog eens keer twee – een bizarre impact voor slechts twee mensen!

Veggie App - Waterbesparing

Veggie App - CO2 uitstoot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast heeft de app meer dan genoeg vegetarische recepten voor lekkere ontbijtjes, lunch en avondeten. Het zou stiekem nog leuker zijn als je zelf vegetarische/veganistische gerechten zou kunnen toevoegen zodat iedereen daar van kan genieten, maar wie weet is dat nog wat voor de toekomst.

Veggie App - recepten

Als laatste kun je jezelf nog verder inlezen over de impact van leven zonder vlees in dagelijkse updates met interessante nieuwsartikelen.

De app is zowel op Android als iOS verkrijgbaar.

Kleine aanpassing, grote impact

Zo zie je maar dat een kleine aanpassing in je eetpatroon een grote bijdrage kan leveren aan de weg naar een beter milieu voor iedereen.

Uiteraard betekent minder of geen vlees eten niet dat je geen waterverbruik of CO2 uitstoot hebt; je moet nog steeds douchen; misschien heb je wel een vaatwasser; ook plantaardig voedsel kost water om te verbouwen, vooral avocado’s; en wie weet vlieg je nog eens een keer naar Barcelona.

Vleesconsumptie en de vee-industrie zijn echter de grootste vervuilers, waarbij je in het dagelijks leven met kleine aanpassingen het verschil maakt met jouw duurzame impact.

Wat vind jij van De Week Zonder Vlees? Heb je ook recentelijk veranderingen gemaakt in je eetpatroon of ben zelf al een tijd vegetariër/veganist?