header_april1

Dit zijn de leukste duurzame ontdekkingen van de maand [APRIL]

Ik volg heel erg graag duurzame merken via social media, en inmiddels kan ik er bijna een encyclopedie van maken! Deze maand o.a.: duurzame dekens, telefoonhoesjes van kurk en verpakkingloze zeep.

Wat is er mooier om te zien in je timeline dan iemand die een duurzame oplossing heeft gevonden en zo probeert de wereld een stukje mooier te maken? Zeker via Instagram ontdek je regelmatig via via leuke nieuwe initiatieven en merken.

De merken en mensen die ik volg vind ik duurzame opties omdat ze bijvoorbeeld investeren in eerlijke lonen, gerecyclede materialen gebruiken of zelfs bijna zero waste produceren. Het leek me leuk om eens in de maand een aantal van die mooie ontdekkingen te delen. #geenspon #gewoonleuk

– Joline Jolink –

joline_jolink2

Joline Jolink – Kledingwinkel in Rotterdam die werkt met duurzame materialen

Ik ben persoonlijk helemaal verliefd op wat deze dame doet. Zo deelt ze bijvoorbeeld elke stap van het productieproces van haar (prachtige!) kleding heel open en eerlijk in haar Instagram Stories. Hierbij denkt ze aan duurzame materialen zoals organic cotton (zonder chemicaliën), gerecycled polyester en diervriendelijke opties. Haar kleding wordt bovendien met veel liefde en aandacht voor detail gemaakt, om het een zo lang mogelijke levensduur te geven. Het resultaat is te zien in de kwaliteit van haar stoffen en de ontzettend gave ontwerpen.

Een heel mooi voorbeeld van hoe we eigenlijk met onze kleding (en spullen) zouden moeten omgaan; investeer in wat je hebt, wees er dol op en doe er zo lang mogelijk mee. Momenteel is ze bezig haar eigen duurzame vegan sneaker (!) te ontwikkelen. Enorm inspirerend om te volgen!

– Helemaal Shea –

helemaal_shea1
HelemaalShea
– Webshop met duurzame zeep

Sinds ik de verpakkingloze zeep van de Lush heb ontdekt, ben ik enorm fan geworden van een good old fashion stuk zeep voor… nou ja, alles! Shampoo, conditioner, scheerzeep, deodorant, you name it. Het kost wat meer dan een fles shampoo, maar ik weet uit ervaring dat je er enorm lang mee doet.

De ‘bars’ van HelemaalShea zijn 100% natuurlijk, vegan, bevatten geen parabenen, siliconen, SLS, of synthetische geur- en kleurstoffen. Je kunt hier uitgebreid over lezen op hun social media en website. De blokken zeep zijn verpakt in papier of karton voor een minimale impact en superleuk geillustreerd door Marijke Buurlage Illustration.

– Yumeko –

yumeko

Yumeko – Duurzame textiel voor de slaapkamer

Beddegoed is iets wat je (hopelijk) niet al te vaak hoeft te kopen, dus wat je in huis hebt mag ook wel een tijd mee gaan. Yumeko is een bedrijf uit Amsterdam dat zich specialiseert in duurzaam & diervriendelijk beddegoed. Hoewel er naast Yumeko steeds meer merken beddegoed van organisch katoen in hun collectie lijken op te nemen (bijvoorbeeld HEMA), hebben deze vaak niet de juiste keurmerken. Let daar dus goed op bij de aanschaf.

De officiele keurmerken (GOTS, Fairtrade, RDS, Downpass, Nomite) die aan Yumeko zijn toegekend betekent dat ze biologische textielproducten aanbieden, gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Voor beddegoed wordt natuurlijk vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten (zoals dons en wol) die ook onder deze keurmerken vallen. Daarnaast maken ze gebruik van gerecycled donzenveer en is een deel van de collectie zelfs geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie (hoera!).

– Fair Squared-

fairsquared

Fair Squared – Duurzame verzorgingsproducten

Het zit hem al in de naam – de verzorgingsproducten van deze Duitse webshop zijn Fairtrade, vegan, organic en zero waste. De potjes die worden verkocht mogen naderhand weer bijgevuld worden, zodat ze afval besparen. Dat heeft voor ons in Nederland voor nu nog niet zoveel zin, maar hopelijk werkt het inspirerend voor andere winkels!

Het meest interessante van Fair Squared is dat ze een heel breed assortiment aan natuurlijke & vegan producten hebben die je niet overal duurzaam kunt vinden. Zo hebben ze bijvoorbeeld vegan zonnebrand, menstruatiecups en zelfs condooms – normaliter wordt voor de productie van condooms namelijk koemelk gebruikt. Nooit geweten!

– Reveal –

reveal
Reveal
– Telefoonhoesjes & accessoires van duurzame materialen

“A sustainable way to design technology accessories, with the least impact on the planet.” Dat is het motto van het Amerikaanse merk Reveal. Het blijft natuurlijk een tweestrijd tussen producten kopen die je écht nodig hebt en de bijbehorende impact en verbruik van grondstoffen. In het geval van Reveal vind ik het tof dat áls je dus echt een telefoonhoesje of toetsenbord nodig hebt, je deze wel zo duurzaam mogelijk aanschaft.

Reveal verwerkt bamboe, kurk, hout en gerecyclede plastic flessen in hun producten. Bamboe en kurk zijn mooie duurzame alternatieven voor leer, zodat ze alle producten vegan en met zo min mogelijk grondstoffen kunnen maken. Voor elk verkocht product planten ze bovendien een boom in samenwerking met American Forests.


Ben je op zoek naar nog meer duurzame alternatieven? Volgende maand deel ik weer een nieuw lijstje met leuke vondsten!

– May –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *