Pile of shoes

Streven naar een duurzame kledingkast

We zijn er allemaal maar druk mee, terugblikken op 2017 en plannen maken voor 2018. Stiekem vind ik dat moment best fijn – lijstjes afvinken, bekijken waar je allemaal mee bezig was en voor jezelf bepalen of je tevreden was met je keuzes.

Een van de dingen wat ik met de dag belangrijker ben gaan vinden, is bewuster kiezen voor een duurzame en eerlijke manier van leven. Een groot onderdeel hiervan is ons gedrag rondom kleding aanschaffen en dumpen, zeker sinds ik The True Cost heb gezien en daar over schreef.

Nu lijkt het er af en toe allemaal heel somber aan toe te gaan, en juist daarom wil ik een aantal positieve inzichten op een rijtje zetten die ik heb gekregen het afgelopen jaar.

1. EEN VOORJAARSSCHOONMAAK IN JE KLEDINGKAST 1x PER MAAND

Yes, you heard me: 1 keer per maand alles uit de kast. Hoewel er niks mis mee is om 1 keer per jaar te bekijken wat je niet hebt gedragen, haalde ik er juist enorm veel energie uit om dit met pittige regelmaat te doen.

De truc: bedenk wat nu niet meer bij jou past in plaats van wat je nooit (hebt) gedragen.

Toegegeven, de eerste paar keer waren niet mals: ik begon met 200 (!) kledingstukken om door te spitten, en alles uitgestald op bed leek het haast een afvalberg. Toen de ergste stapel (t-shirts en tops) in tweeen lag gesplitst (‘moet blijven’ en ‘twijfelaars’) ging het daarna vrij vlekkeloos: al gauw had ik 50 stuks gevonden waar ik niks meer voor voelde of paste.

Als je nog moeite hebt met kiezen, zie het dan zo: welk item zou je uit de kast pakken als je huis in de fik staat? Of als je maar 1 shirt en 1 broek kan dragen omdat de zombie apocalyps uitbreekt? Realistisch scenario of niet; het kiezen heb je dan stiekem al snel gedaan.

2. KOOP 1 ITEM, VERKOOP ER 3

Sinds een paar flinke voorjaarsschoonmaaksessies (goeie voor Scrabble, jongens) hanteer ik de volgende regel:

Voor elk item dat je wilt kopen, lever je er drie voor in. Dat zorgt er niet alleen voor dat je langer gaat nadenken over wat je echt heel erg graag in je kledingkast wilt zien, maar geeft je ook nog een hogere drempel bij snel koopgedrag.

Verkoop schoenen

Alle bruikbare kleding verkoop ik op Marktplaats en United Wardrobe. Je zult er niet rijk van worden en het gaat zeker niet allemaal in 1 keer, maar als ik zie hoe blij ik iemand kan maken met iets waar ik niks meer mee kan, is dat alles driedubbel waard. Zo komt het bovendien niet op de afvalhoop en krijgt het een tweede leven.

United Wardrobe kledingkast

Bij elkaar opgeteld heb ik nu 13 items verkocht, 50 stuks aan Stichting Dierenlot gedoneerd (die gebruiken ze als dekentjes of verkopen ze zelf tweedehands) en zelf maar 10 nieuwe items gekregen of tweedehands gekocht.

3. INVESTEER IN WAT JE HEBT

Hier heb ik me heel erg lang schuldig aan gemaakt: een kledingstuk kopen dat in de buurt komt van je leuk lijkt. Ondertussen zit je met vijf ongeveer dezelfde items die het allemaal nét niet zijn en daarom niet of nauwelijks draagt, én ze zijn de oorzaak van dat nare ‘ik heb niks om aan te trekken’-gevoel.

13

Ik besloot het met een stijlcoach en een vriendin te hebben over kleuren en pasvormen, om zo te bepalen wat de waarde van m’n huidige kledingstukken waren die ik zelf niet wist te matchen. Zo stopte ik met settelen voor iets wat ‘in de buurt komt’ van wat je zoekt – gooi het uit je kast, behoud wat je kunt combineren en investeer in wat je ECHT wilt.

Zo zette ik geld opzij wat ik verdiende met het verkopen van kleding voor een aantal tweedehands kledingstukken die ik nu niet zou willen missen.

4. MAAK JE EIGEN KLEDING

Volgens mij droomt iedereen er wel eens van om een eigen kledingstuk te ontwerpen. Helemaal gemaakt naar jouw specifieke smaak of omdat je het nergens kunt vinden. Afgelopen zomer kwam ik een fantastische (duurzame) broek tegen van Vanilia, die vrij onbetaalbaar was binnen mijn budget.

Lappen stof van de markt

Mijn schoonmoeder schoot te hulp en samen kochten we twee lappen stof van de lokale markt voor 10 euro, wat elastiek en draad.

Lappen stof broek

Met een boekje met patronen erbij, wat meetlinten en een naaimachine ontdekte ik hoe leuk het is om iets in handen te hebben wat je zelf hebt gemaakt.

Broek Vanilia

Perfect is ‘ie zeker niet – maar daar ging ik niet voor. Iets nieuws leren wat je bovendien leert om spaarzamer om te gaan met materialen en de tijd die het kost om het te maken, is net zo belangrijk. En het is nog lekker therapeutisch om te doen, ook.

BLIJVEN LEREN

Ik heb zeker veel nieuwe inzichten gekregen over spullen dankzij mijn eigen gedrag, maar ook ik leer nog elke dag bij. Het kan natuurlijk altijd beter, daar streven we tenslotte naar met een duurzame, eerlijke blik op de wereld.

Wat voor inzichten heb jij verkregen het afgelopen jaar? Ik ben benieuwd!