coffeecup-pexels-2

Duurzame keuze: KeepCup

Een keer per maand investeer ik in een duurzaam alternatief voor iets wat we dagelijks gebruiken, om het ook voor mezelf betaalbaar te houden. Vandaag: de herbruikbare koffiebeker van KeepCup.

Als je freelancer bent of simpelweg niet zoveel te spenderen hebt, maar je bent wel bewust bezig met duurzame keuzes maken, moet je vaak kiezen of de kosten opwegen tegen je principes. Daarom besloot ik het te houden op 1 duurzame aankoop per maand; we kunnen allemaal wel iets missen.

We kunnen de planeet niet in 1 dag te redden, toch? One step at a time, let’s go.

Wat is KeepCup?

De KeepCup is een plastic of glazen beker met een waterdichte seal en hittebestendige rubberen band. Je kunt deze gebruiken voor water, koffie, thee of een sapje. Ik kocht deze bij koffiezaak Anne & Max, maar hij is ook online verkrijgbaar.

keepcup-foto

– Verkrijgbaar in small, medium en large
– Beschikbaar in diverse kleuren & customized cup
– Prijs: 12 tot 14 euro

Waarom is dit een duurzame keuze?

Eerder schreef ik over de problematiek van koffiebekers; er worden in de UK alleen al 8 miljoen per dag weggegooid en de bekers zijn bovendien niet te recyclen, alleen het kartonnetje.

starbucks-insta

Met de koffiebeker in je tas maak je niet alleen het afvalprobleem kleiner; het geeft ook een signaal af aan elke koffiezaak dat consumenten behoefte hebben aan een duurzame oplossing.

Wat bespaar ik?

Het mooie van de koffiebeker is dat koffiezaken verplicht korting horen te geven als jij je koffie wilt meenemen in je herbruikbare beker. Je betaalt tenslotte niet voor de ‘verpakking’. Je hebt binnen een paar maanden je aankoopbedrag alweer terug verdiend.

Of je nu dagelijks een kop koffie bij de Kiosk of Starbucks scoort of jezelf eens in de maand op trakteert; elke keer dat jij je koffiebeker gebruikt wordt er exact 0 afval geproduceerd. Good job!

Wat is er niet zo duurzaam aan?

Uiteraard zijn de plastic bekers zelf nog steeds ‘afval’, dus het is natuurlijk wenselijk om zo lang mogelijk te doen ermee.

Daarnaast vergeet je de beker nog wel eens mee te nemen (zoals ik dus vorige week) en zit je opeens opgescheept met een Starbucks koffiebeker. Van binnen vloek ik dan een beetje, maar weet ook dondersgoed dat je jezelf niet moet afstraffen terwijl je het beter probeert te doen.

En hey, het ziet er uit als een prima pennenbak. #hergebruik

stahhbucks-img

Header photo by Lisa Fotios from Pexels