broodzak_3

Duurzame keuze: katoenen broodzak

Een keer per maand investeer ik in een duurzaam alternatief voor iets wat we dagelijks gebruiken. Vandaag: de katoenen broodzak.

Voor iedereen die graag in kleine stapjes zijn plastic afval probeert te verminderen, is dit een mooi begin. Met deze toffe alternatieven heb je binnenkort geen plastic broodzakken meer nodig!

Waarom een katoenen broodzak?

De broodzak is een mooi alternatief voor een plastic zak, meestal gemaakt van biologisch katoen. Met de broodzak kun je bij de bakker of supermarkt een brood meenemen en zelfs met zakje en al in de vriezer bewaren. Hierna kun je de broodzak opnieuw gebruiken en bovendien gewoon in de was doen.

broodzak_2

Er zijn al diverse (online) shops die de broodzak in diverse formaten aanbieden:
Bag-again
Straw by Straw
Ecomondo

Wat bespaar ik?

Het lijkt een klein gebaar om een keer een plastic broodzak over te slaan, dus maakte ik er een experiment van: ik bewaarde een maand lang elk plastic zakje van het brood. Al gauw lag de ontbijtlade vol met zo’n 15-20 zakjes; je haalt natuurlijk bijna elke dag wel brood, zeker met meerdere mensen in huis.

Nu voelt elk brood dat meegaat in de broodzak als een kleine overwinning: weer 20 zakken minder op de afvalhoop of in de oceaan.

broodzak_1

Wanneer je bovendien de broodzak meeneemt naar de supermarkt maak je niet alleen het afvalprobleem kleiner; het geeft ook een signaal af dat consumenten behoefte hebben aan een duurzame en plastic-vrije oplossing.

Wat is er niet zo duurzaam aan?

Als je een keertje de broodzak vergeet mee te nemen in je tas, zit je toch weer vast aan brood in plastic. Het is dan ook zeker een product waar je consequent mee moet zijn, net als de koffiebeker die je eigenlijk altijd in je tas mee moet hebben.

Maar gelukkig helpen alle kleine beetjes en zal die ene keer dat je het vergeet zeker niet opwegen tegen de andere dagen!

Minder plastic in de supermarkt

Zero Waste Nederland liet in samenwerking met Plastic Attack en Green Office Avans afgelopen week het wereldwijde plastic probleem in de supermarkten zien. Na hun aankopen in de supermarkt lieten ze de plastic verpakking achter bij de kassa’s, zodat in één klap zichtbaar werd hoeveel onnodig plastic er gebruikt wordt voor onze producten.

plasticattack germany
Photo by Surfrider Foundation Germany

Supermarkt Jumbo heeft inmiddels gereageerd dat ze graag in gesprek gaan met de initiatieven en bovendien openstaan voor tips. Herbruikbare broodzakken staan in elk geval op het lijstje!

Bekijk hier de video van de #PlasticAttack.

Meer alternatieven voor plastic?

–> Duurzame keuze: KeepCup
–> Plastic-vrij winkelen bij EkoPlaza

Header photo by Bag-Again