tweedehands tas

Fair fashion: goedkoop of duur?

Na maanden researchen naar eerlijke kledingmerken heb ik nu mijn eerste duurzame aankopen gemaakt waar ik echt enorm blij mee ben! Het bijzondere hiervan is dat ze qua prijs enorm verschillen – een punt wat nog enorm veel winst heeft te halen bij ieder die nog niet gelooft dat fair fashion ook betaalbaar kan zijn. En daarbij natuurlijk dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is, maar daar later meer over.

Ik vond deze mooie merken mede dankzij Dit Is Een Goede Gids, die inmiddels als een soort bijbel op m’n bureau ligt, en een speurtocht door Utrecht met een kaart van duurzame winkels. Zo kwam ik op de volgende drie duurzame kledingwinkels uit:

  1. Tweedehands winkel Episode (Amsterdam, Utrecht, Antwerpen)

Ik was al enige tijd op zoek naar een vegan en duurzaam gemaakte leren schoudertasje, en die van O My Bag zitten al non-stop op m’n netvlies gebrand. Hoewel ik het merk fantastisch vindt, gaat mijn spaarpot voor nu nog eenmaal per maand naar een duurzame investering en was die voor nu al leeg.

Totdat ik de Episode aan het doorstruinen was met een vriendin en stuitte op dit tweedehands schoudertasje. Ik keek nog schichtig om me heen of niemand anders deze beauty ook op het oog had, haha. Voor 10 euro was hij van mij! Bovendien is deze tas zo veelzijdig dat ik hiernaast geen andere meer nodig heb en deze net zo lang gebruik tot ik hem niet meer kan repareren.

Duurzame aankoop en goedkoop: check!

  1. Duurzame kledingwinkel Vanilia (in heel NL)

Ongetwijfeld mijn favoriete vondst sinds ik begon met zoeken naar fair fashion (en het Instagram account waar ik zo ongeveer alles geliked heb, want prachtig!): Vanilia.

Vanilia store

De kledingwinkel is vrij uniek om een aantal redenen:

  • Alle kleding wordt in Italie ontworpen, maar wordt verder alleen intern gemaakt en uitbesteed. Een enorme besparing op transporatiekosten, dus!
  • Het personeel luncht van eigen moestuintjes in de kantoren. Zo leuk en weer besparend!
  • Alle stoffen zijn duurzaam, fair en van enorm goede kwaliteit om lang mee te gaan. Een kledingstuk voor het leven!
  • De kleding wordt per maand ingekocht in kleine hoeveelheden, wat betekent dat ze vrijwel geen ‘afval’ overhouden en meewerken aan slow fashion.


Het mooie van Vanilia vind ik bovendien dat ze graag met je in gesprek gaan; ik ben nu een paar keer langsgeweest en daar heb ik uit de gesprekken enorm veel van geleerd over hoe transparant ze zijn. Niet alleen gerustellend, maar ook heel bijzonder.

Fair Fashion Vanilia

In de Vanilia in Utrecht stuitte ik op deze prachtige moskleurige winterjas. Na toch zeker zes keer passen, een half uur in de zaak staan drentelen haalde een vriendin me toch over voor een dure aankoop te gaan. Haar opmerking was heel raak: “Wat kun je aan deze jas benoemen wat je tegenstaat?”

Niets dus. Ik heb mijn kledingkast al grotendeels uitgeruimd met kleding waar ik niet gek op was, juist om ruimte te maken voor iets waar ik graag elke dag in zou lopen. Die 20 euro jassen van de C&A (no offense, still love you C&A) die al gauw uit elkaar vielen van ellende en niet eens zo leuk waren, zijn toch echt een duurkoop in the end.

Maar deze – deze gaat een leven lang mee. Het gevoel dat dit kledingstuk eerlijk gemaakt is, maakt het bovendien onbetaalbaar. I love it.

Duurzame maar prijzige aankoop: check.

  1. Duurzame kledingwinkel Nukuhiva (Utrecht, Amsterdam)

Hoewel ik hier uiteindelijk geen aankoop heb gedaan, was ook deze fair fashion kledingwinkel een gouden vondst. Niet alleen staat Marieke Eyskoot haar boek promiment op de planken (dan win je natuurlijk al punten), de aanwezige kleding is een prachtige verzameling van merken die nu bezig zijn het verschil te maken. Onder andere Armed Angels, O My Bag en People Tree vind je hier.

Fair fashion store Nukuhiva

Mocht je weer eens twijfelen of duurzame en fair fashion wel betaalbaar is, raadpleeg dan vooral bij jezelf: “wat heeft dit voor waarde voor mij?” Als je spaarpot het nog niet toe laat, zijn er gelukkig nog altijd (goedkope) tweedehands winkels. Fair fashion is op die manier dus altijd betaalbaar.

En vooral: wees blij met wat je hebt!

2 reacties

Comments are closed.