beflamboyant5

5 x duurzame sneakers

Duurzame en vegan sneakers maken hun opkomst in de kledingindustrie. Deze merken gaan op een slimme manier om met materialen en de productie.

“Wat is het nut van vegan sneakers? En plastic in schoenen is toch ook niet goed?”

Ik hoorde deze vraag laatst van een kennis. Soms heb ik het gevoel dat hier wat verwarring over ontstaat. Een ‘vegan’ product wilt natuurlijk alleen maar zeggen dat er geen gebruik is gemaakt van dierlijke producten, zoals leer. Plastic is verder inherent niet -slecht- (plastic tupperwarebakjes zijn juist TOP om voedselverspilling tegen te gaan!), maar wanneer plastic afbreekt is het wél slecht voor de gezondheid van mensen, dieren en het milieu.

Hoe dan ook – er zijn meer dan genoeg alternatieven waardoor er géén plastic gebruikt hoeft te worden om schoenen te maken. Een sneaker of schoen is wel een wat gecompliceerder product om te maken dan een T-shirt; er komt veel meer kijken bij het productieproces om het een lang kwalitatief leven te geven. Daarom zul je voorlopig nog iets meer moeite moeten doen om een duurzame sneaker te vinden die bovendien ook bij jou past. Maar eentje vinden die diervriendelijk gemaakt is, én geen plastic bevat – dat kan zeker!

Steeds meer duurzame schoenenmerken

In de afgelopen jaren zijn er namelijk steeds meer merken ontstaan die sneakers ontwerpen met duurzame materialen die bijvoorbeeld normaliter worden weggegooid, zoals ananasbladeren. Het mooie hiervan is dat dit soort merken dankzij de toenemende vraag ook steeds leukere schoenen kunnen ontwerpen. Een mooie investering, dus!

– BeFlamboyant –

beflamboyant3
Wie?
 BeFlamboyant is een klein bedrijf uit Portugal dat recentelijk zijn eerste duurzame en diervriendelijke uni-sex sneaker heeft gelanceerd op Kickstarter. Het bedrijf is volledig transparant over de productie: ze willen de planeet zo min mogelijk belasten, vrij houden van plastic en afval en zoveel mogelijk recyclen. Bovendien planten ze een boom voor elk verkocht paar.
Vind ik leuk omdat: ze een duurzame sneaker op de markt brengen die al iets verder durft te gaan dan de ‘basic’ sneaker qua kleuren. Supertof vind ik dat ze het hele productieproces laten zien en dat ze deze uitdaging aandurven met zo’n klein team.
Duurzame kenmerken: OEKO-TEX, GRS-certificaat (Global Recycled Standard), vegan/diervriendelijk, organic katoen, recyclebaar rubber, vrij van chemicaliën, zero waste verpakking
Verkrijgbaar via: Kickstarter

Lees hier meer over duurzaamheid bij BeFlamboyant.

– Veja –

veja
Wie?
Inmiddels het meest bekende duurzame en ‘mainstream’ sneakermerk. Veja is opgericht door Franse ondernemers die op zoek gingen naar een milieuvriendelijke manier om sneakers te produceren. Ze ontdekten dat 70% van de kosten bij populaire sneakers werden besteed aan advertenties. Zij gebruiken dit deel zelf om te investeren in duurzame productie en eerlijke arbeiderslonen.
Vind ik leuk omdat: ze een van de eerste zijn die duurzame sneakers op de kaart hebben gezet. Ze maken hele toffe basic schoenen die overal bij passen (tip, de nieuwe collectie is net uit!) en brengen dankzij de toenemende populariteit nu ook wat meer varianten uit.
Duurzame kenmerken: Eco leer, vegan, biologisch katoen, rauwe materialen van ecologische landbouw zonder chemicaliën
Verkrijgbaar via: BrandMissionDe BijenkorfTake It SlowTally-HoZalando

Lees hier meer over duurzaamheid bij Veja.

– NAE –

nae

Wie? NAE (No Animal Exploitation) is een bedrijf uit Portugal dat schoenen maakt met een zo’n klein mogelijke impact op het milieu. NAE maakt schoenen die 100% veganistisch zijn en gebruikt materialen zoals kurk, ananasbladeren en gerecyclede PET-flessen.
Vind ik leuk omdat: NAE continu in ontwikkeling blijft om zowel hele diverse en leuke schoenen te maken en alle duurzame opties wat betreft materialen verkent.
Duurzame kenmerken: Vegan, CO2-neutraal, Oeko-Tex-gecertificieerd, imitatieleer en -suède dat géén giftige PVC bevat, duurzame materialen zoals kurk, ananasbladeren
Verkrijgbaar viaEn& Veganshoes

– Vivobarefoot –

vivo

Wie? “The perfect shoe is perfect for feet. With minimum impact on the planet.” Vivobarefoot maakt schoenen volgens deze filosofie; je schoenen moeten vormen naar de vorm van je voeten, niet andersom. Vooral voor wandelaars, hardlopers of mensen die simpelweg lange dagen moeten staan ontwikkelen ze speciale schoenen met duurzaamheid in het proces. Ze streven naar 100% duurzame productie in 2021.
Vind ik leuk omdat: de makers oog hebben voor kwalitatieve, duurzame schoenen die je fysieke gezondheid ondersteunen. Mooie, originele designs met een duidelijk doel. Ze zijn dus nog niet volledig duurzaam, maar streven naar een toekomst waar kwaliteit en duurzaamheid samen gaan.
Duurzame kenmerken: Gerecyclede PET-flessen, deels vegan/diervriendelijk, plantaardige materialen zoals maisplant, natuurlijk rubber en algen. Let op: het verschilt per sneaker hoe duurzaam deze is gemaakt. Check dus per model of het aan de eisen voldoet die je zelf stelt.
Verkrijgbaar via: webshop

Lees hier meer over duurzaamheid bij Vivobarefoot.

– Wado –

wado

Wie? “Gamechanging sneakers inspired by the 80s.” Wado maakt sneakers met de nadruk op ethische arbeidsomstandigheden en impact op de ontbossing.
Vind ik leuk: omdat ze de problematiek van de huidige massa-industrie in Azie verduidelijken, transparant zijn over de eigen productie en eerlijke lonen toekennen aan arbeiders.
Duurzame kenmerken: Volledig geproduceerd in Europa, bomenplanting ter compensatie, kwalitatieve schoenen voor lang gebruik. Maken helaas geen gebruik van duurzame materialen en gebruiken echt leer.
Verkrijgbaar via: IndieGogo

Meer duurzame keuzes:

–> Dit zijn de duurzame ontdekkingen van de maand [MEI]
–> Dit zijn de duurzame ontdekkingen van de maand [APRIL]
–> 10 duurzame kledingmerken om een eerlijke kledingkast mee te beginnen
–> 5 x duurzame keuzes voor de badkamer
–> 5 x alternatieven voor plastic rietjes

Header photo: BeFlamboyant


Ben je op zoek naar nog meer duurzame varianten voor sneakers of andere producten? Stel je vraag in de comments en wie weet heb ik een oplossing voor je!

– May –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *