bagagain-nakedsoaplemon

5 x duurzame keuzes voor de badkamer

Je huishouden verduurzamen doe je niet in één dag, dus waarom niet één kamer tegelijk? Met deze vijf duurzame producten hoef je je al een stuk minder zorgen te maken dat je er in de badkamer nog een plastic zooitje van maakt.

Leeg je je kleine prullenbakje in de badkamer een tijdje niet, merk je vanzelf wat je daar aan (plastic) afval opspaart. Mocht je dus op zoek zijn naar plastic- of verpakkingloze alternatieven voor spulletjes in de badkamer, zijn deze duurzame opties wellicht wat voor jou.

1. Crème deodorant

Bussen deodorant hebben wat mij betreft zóveel negatieve kanten (chemicaliën, geïrriteerde huid, gasfles als afval) dat ik daar zo snel mogelijk vanaf wilde. Het eerste wat ik vond waren de zoutstick van Salt of the Earth en de crème deodorant van Modern Druids.

moderndruids_deo1

Die eerste werkte helaas niet zo goed voor mij – maar de crème die ik kocht bij de Geitenwollenwinkel was écht een vondst. Je smeert ‘s ochtends een beetje op en het werkt de rest van de dag. Daarnaast doe je ontzettend lang met één potje!

Omdat deze alsnog in plastic zit verpakt, probeer ik nu de Lemonvill Chill (in een hervulbaar glazen potje!), waar ik nu al enorm fan van ben. Het enige nadeel: deze is gemaakt op oliebasis, wat betekent dat de crème ‘smelt’ als het potje te warm wordt. Ik gebruik deze dus alleen thuis, en voor onderweg of na het sporten gaat de crème deodorant in het plastic potje mee.

Er zijn gelukkig een hoop alternatieven om te blijven uitproberen om te zien wat je zelf prettig vindt! Zo heb je bijvoorbeeld ook dit deodorant-blokje van Helemaal Shea, verpakt in karton.

2. De bamboe tandenborstel

We kopen met z’n allen eens in de 3 maanden een nieuwe tandenborstel, en gooien er per jaar met één gezin dus al genoeg weg om tandenborstel-Mikado mee te spelen. Daarom zijn er nu steeds meer producten gemaakt van bamboe: bamboe groeit snel en er is meer dan genoeg van.

hydrophil_brush

Het voordeel van de bamboe tandenborstel is dat het gewoon bij het GFT mag en dus afbreekbaar is. Let wel op dat het per tandenborstel verschilt of de haartjes ook bij het GFT mogen of dat je daarvoor de kop afbreekt. Ik probeer nu al een tijdje eentje van Hydrophil en dit bevalt prima!

De pioneers van dit type tandenborstels (Humble Brush, Hydrophil) zijn bovendien al volop verkrijgbaar via de Nederlandse webshops Ecomondo en Bag Again.

3. Tandpasta.. tabletten?!

Dubbel duurzaam poetsen doe je met tandpastatabletjes. Ik zag dit voor het eerst op Facebook voorbij komen en ben sindsdien énorm fan geworden van verpakkingloze tandpasta. Het tablet is ontwikkeld door een onderneemster die zelf op zoek ging naar een plastic-vrij alternatief voor de klassieke tandpastatube.

Het is de bedoeling dat je op 1 tablet kauwt en je met een natte tandenborstel begint te borstelen. Binnen no time ontstaat er een beetje schuim, zoals je gewend bent met gewoon poetsen.

tandpastatabletten

Heel eerlijk lijkt het vooral alsof je op een paracetamol aan het kauwen bent, maar dat went eigenlijk wel gauw. Zelf poets ik nu half om half (‘s ochtends met een tandpastatablet, ‘s avonds ‘gewoon’ nog vanuit een tube) om te kijken of ik het verschil merk.

De tandpastatabletjes zijn verpakt in papier en je krijgt er voldoende om er minstens een maand of langer mee te doen, afhankelijk van hoe vaak je poetst natuurlijk. Je kunt kiezen tussen met of zonder fluor, op de smaakjes zul je nog even moeten wachten.

4. Verpakkingloze shampoo & zeep

Het product dat het makkelijkst is om zonder plastic verpakking te kopen, is toch wel zeep. Sterker nog, vroegâh had iedereen gewoon een blok zeep om zich te wassen in plaats van een pompje met vloeibare zeep of een tube douchegel.

bagagain-nakedsoaplemon2

Je haalt onder andere bij Bag Again, Lush, Ekoplaza de fijnste zeepjes zonder verpakking of alleen verpakt in papier. Mocht je de douchegel nog teveel missen, kun je ook éénmalig een metalen pompje kopen en deze bijvullen.

shampoobar_lush

Een alternatief voor shampoo is deze leuke shampoo bar van bijvoorbeeld Lush. Even over je natte haar heen wrijven en het schuimt net zoals elke shampoo die je gewend bent. Verkrijgbaar in alle geuren en kleuren, voor droog en vet haar, extra volume, you name it.

Oprecht de beste aankoop die ik ooit heb gemaakt voor mijn vettige haar en ik gebruik hem maar 1-2 keer per week, dus je doet er nog lang mee ook.

5. Wasbare gezichtsdoekjes

Een van die dingen waar je nooit bij stil staat: je haalt (vrijwel) elke dag je make-up er af met doekjes of watjes die je allemaal weggooit. Dat is niet alleen heel ineffeciënt, maar ook nog eens best kostbaar.

lanaluna_waspads

Deze waspads zijn gemaakt van badstof en zijn te gebruiken met make-up remover op basis van melk, lotion en olie. Met een aantal weken gebruik heb je er de kosten al uit. Ben je door je wasbare pads heen? Dan kun je nog een good old trusty washandje gebruiken.

Meer duurzame keuzes?

–> 5 alternatieven voor plastic rietjes
–> Maak zero waste met een duurzame waterfles
–> Duurzame keuze: broodzak
–> Duurzame keuze: KeepCup

Header photo by Bag-Again

2 reacties

  1. Ik vind het leuk om over de tandpastatabletjes te lezen, die gebruik ik nog niet, maar ik ben er wel benieuwd naar. Mijn moeder maakt mijn deo van kokosolie en in de hitte van de zomer moest die inderdaad de koelkast in. Ben er wel enorm tevreden mee,. Ik heb voor Sinterklaas weer een nieuwe batch gevraagd!

    • Wat tof, kokosolie klinkt ook goed inderdaad! En deze vlekt verder niet? Ben benieuwd wat je vindt van de tabletjes, ze hebben die geloof ik inmiddels ook bij Lush. 🙂

Comments are closed.