plastic-straw-cup

5 alternatieven voor plastic rietjes

Tijdens #PlasticFreeJuly kijken we naar alternatieven voor plastic. Het plastic rietje dat we al jaren kennen en gebruiken is inmiddels ook toe aan vervanging.

Wat is er mis met plastic rietjes?

Een heleboel! Hey, ik was vroeger ook fan van die curly rietjes of gewoon een potje kauwen op een rietje. In de hele ontdekkingsreis naar duurzame alternatieven komen rietjes er helaas niet zo goed uit.

Ik vertelde eerder al wat over het dierenleed dat veroorzaakt wordt door plastic rietjes die in de oceaan belanden: dankzij het kleine formaat zijn ze juist een risico voor bijvoorbeeld schildpadden om in te stikken.

Verder zijn plastic rietjes door hun massale dagelijkse gebruik iets waar je minder gauw bij stil staat, maar dus een soort sluipkillers: er worden in Amerika alleen al 500 miljoen per dag gebruikt.

1. Herbruikbaar rietje on the go

Een bijzonder alternatief ging viral met zijn kickstarter campagne: de FinalStraw ontwikkelde een rietje dat niet alleen herbruikbaar is, maar ook inklapbaar. Het kleine formaat kan dus zo mee in een compact doosje aan je sleutelbos.

2. Rietjes gemaakt van bamboe

Bamboe lijkt opeens een intens populair goedje, en met reden: bamboe is ontzettend duurzaam materiaal omdat het in korte tijd enorm groeit en geen afval veroorzaakt als zijn levensduur erop zit. Enorm goed geschikt om dus bijvoorbeeld meubels van te maken om een leven lang mee te doen, of.. rietjes!

bamboostraw

3. Een rietje van.. papier?

Maar dat gaat toch stuk? Nope – papieren rietjes worden tegenwoordig dik genoeg gemaakt zodat je er netjes je drankje mee kunt drinken en daarna met een gerust hart het rietje kunt weggooien. De papieren rietjes zijn namelijk volledig composteerbaar, in tegenstelling tot papieren koffiebekers. En ze zien er nog megaleuk uit ook!

papieren-rietjes

4. Vaatwasser-proof slurpen

Of je nu een cocktail, milkshake, smoothie, latte of frappucino wilt drinken – een stalen rietje maakt alles stylish. Oneindig herbruikbaar, zeer betaalbaar en hij kan zo hups, mee de vaatwasser in.

bag-again-stalen-rietje

5. Mag ik ook.. geen rietje?

Het allermakkelijkste alternatief is natuurlijk helemaal geen rietje gebruiken. Stiekem ben je er zo aan gewend geraakt dat je die optie al nauwelijks meer overweegt. Nu ben ik een te groot fan van de ijskoffie van de HEMA om die nooit meer te halen, dus vroeg ik of ik het zonder rietje mocht. Dikke prima!

Steun vanuit retail

Dankij de toenemende druk vanuit consumenten om plastic te minderen zijn steeds meer supermarkten, coffeeshops en restaurants bereid te stoppen met het uitgeven onder andere plastic rietjes en andere producten. Uiteindelijk maken zij de grootste impact door te stoppen bij de bron. So keep up the good work door te laten zien dat je plastic weigert!

Zo stopt het Australische Woolworths eind dit jaar nog volledig met de verkoop. Wat dichterbij huis gaat IKEA het plastic ook binnen anderhalf jaar verbannen en zijn giganten Starbucks en McDonalds ook bezig met alternatieven.

Header photo from Pexels.

Meer alternatieven voor plastic?

–> Maak zero waste met een duurzame waterfles
–> Duurzame keuze: broodzak
–> Duurzame keuze: KeepCup
–> Plastic-vrij winkelen bij EkoPlaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *