qnoop2

10 duurzame kledingmerken om een eerlijke kledingkast mee te beginnen

Waar moet je beginnen als je duurzame kleding zoekt? Welke winkels en merken zijn er eigenlijk? Duurzame kleding is soms nog lastig te vinden.

Ik begon een paar jaar geleden aan mijn zoektocht naar duurzame kledingmerken. Op een toeristisch dagje in Utrecht tikte ik ‘duurzame winkels’ in, ben ik kriskras door de stad gaan lopen, en kwam toch vooral bij leuke tweedehands winkeltjes terecht zoals de Episode. Ik hoopte dat een grote stad meer duurzame winkels te bieden had, maar was nog redelijk teleurgesteld.

Hoewel tweedehands kleding kopen een héle goede en betaalbare manier is om je duurzame kledingkast te beginnen, zou het natuurlijk fijn zijn als de ‘gewone’ fysieke winkels ook steeds meer duurzame alternatieven opnemen. Gelukkig komt er dankzij de toenemende vraag naar duurzame kleding ook een groter aanbod, dus die mooie vondsten deel ik graag!

– MissGreen –

Wat? Duurzaam kledingmerk met elegante jurkjes, hippe broeken, mooie tops en warme knitwear
Wie? MissGreen, ook wel Maaike Groen, maakt al ruim 10 jaar duurzame en verantwoorde kleding.
Duurzame kenmerken: GOTS-gecertificeerd (zonder chemicaliën), biologisch katoen, bamboe, eco vriendelijk materiaal en werkt in eerlijke arbeidsomstandigheden.
Verkrijgbaar bij: NukuhivaTally-Ho, watMooi

mf_dress_jurgita_navy_voor_2mf_cardigan_yoko_grey_voor_1mf_sweater_anita_dark_grye_melee_voor

Lees hier meer over duurzaamheid bij MissGreen.

– Mud Jeans –

Wat? Circulair kledingmerk gespecialiseerd in denim jeans en jackets
Wie? Mud Jeans ontstond dankzij Bert van Son. Tijdens zijn werk in de kledingindustrie zag hij de verschrikkelijke werkomstandigheden in China en besloot het anders te doen.
Duurzame kenmerken: GOTS-gecertificeerd (zonder chemicaliën), biologisch katoen, gerecycled materiaal. Extra leuk: je kunt je spijkerbroeken ‘lenen’ én je oude spijkerbroek inleveren en deze laten recyclen!
Verkrijgbaar bij: Eerlijk WaarGeitenWollenWinkel, PR8T1G en nog veel meer plekken

man-ethical-jeans-regular-dunn-sun-stone-halffront-2-600x864woman-fair-jeans-boyfriend-basin-stone-black-halffront-2-600x864woman-organic-jeans-regular-swan-authentic-indigo-halffront-5-600x864

Lees hier meer over duurzaamheid bij Mud Jeans.

– watMooi –

Wat? Duurzame & betaalbare kledingwebshop
Wie? watMooi is opgezet door Joke Bom in 2006 onder het mom ‘stijlvol, betrokken, respect voor mens en milieu, verantwoord, biologisch’.
Duurzame kenmerken: duurzame en biologische materialen, minimale belasting voor het milieu.

product_thumb-1product_thumb-2product_thumb

Lees hier meer over duurzaamheid bij watMooi.

– Qnoop –

Wat? Duurzame & stijlvolle sokken voor mannen, vrouwen en kinderen
Wie? Qnoop is zowel duurzaam als innovatief – het knoopje op de sokken is tevens bedoelt om je sokken bij elkaar te houden in de wasmachine!
Duurzame kenmerken: biologisch katoen, biologisch afbreekbare materialen, CO2-compensatie. 
Verkrijgbaar bij:
En& EcoshopGeitenWollenWinkelNukuhiva en nog veel meer plekken

qnoop_aw18_tomek-dersu-aaron_047qnoop_aw18_tomek-dersu-aaron_086ss18_qnoop_tomek-dersu-aaron_076

Lees hier meer over duurzaamheid bij Qnoop.

– Kings of Indigo –

Wat? Duurzame & tijdloze kledingwebshop voor mannen en vrouwen – een van mijn all-time favorites.
Wie? Kings of Indigo, ook wel K.O.I., begon als verkoper van hoge kwaliteit denim jeans. Met een duurzame mindset erbij is K.O.I. inmiddels een kledingmerk geworden dat nog eeuwen mee zal gaan.
Duurzame kenmerken: GOTS-gecertificeerd (zonder chemicaliën), biologisch katoen, gerecyclede jeans & denim, lokaal geproduceerd in Nederland, tijdelijke collecties om slow fashion te stimuleren.

k180705025_7918_3_669_800xk180706005_7200_3_777_800x245_10_6168_800x

Lees hier meer over duurzaamheid bij Kings of Indigo.

– Veja –

Wat? Duurzame sneakers – iets wat nog vrij moeilijk te vinden is
Wie? Veja is opgericht door Franse ondernemers die op zoek gingen naar een milieuvriendelijke manier om sneakers te produceren. Ze ontdekten dat 70% van de kosten bij populaire sneakers werden besteed aan advertenties. Zij gebruiken dit deel zelf om te investeren in duurzame productie en eerlijke arbeiderslonen.
Duurzame kenmerken: Eco leer, vegan, biologisch katoen, rauwe materialen van ecologische landbouw zonder chemicaliën
Verkrijgbaar bij: De Bijenkorf, Take It SlowTally-Ho, Zalando

esplar-leather-extra-white-emeraudeesplar-extra-white-pekin

Lees hier meer over duurzaamheid bij Veja.

– Armed Angels –

Wat? Duurzaam kledingmerk dat beschouwt wordt als een van de pionieren op het gebied van fair fashion
Wie? Het Duitse kledingmerk Armed Angels begon in 2007 als een street-fashion kledingmerk met een liefde voor eigenzinnige printjes. Inmiddels heeft het duurzaamheid tot zijn kern-filosofie gemaakt; alle kleding is vrij van pesticiden en chemicaliën. Dat is niet alleen extra comfortabel maar ook beter geschikt voor mensen met allergieën.
Duurzame kenmerken: GOTS-gecertificeerd (zonder chemicaliën), biologisch katoen, gerecycled polyester, lid van Fair Wear Foundation
Verkrijgbaar bij: GeitenWollenWinkel, Nukuhiva, Take It SlowWatMooiWehkamp, Tally-Ho

30000276_105730000276-1057_210253592_59410253592-59410253628_23110253628-231

Lees hier meer over duurzaamheid bij Armed Angels.

– Alchemist –

Wat? Duurzaam kledingmerk uit Nederland
Wie? Alchemist is opgericht door Caroline Mewe. Volgens haar bevindt onze kledingproductie zich op een gevoelige balans tussen de mens en het milieu, en het is aan de kledingindustrie om daar verantwoord mee om te gaan.
Duurzame kenmerken: GOTS-gecertificeerd (zonder chemicaliën), biologisch katoen, gerecyclede denim, tencel (gemaakt van eucalyptus), CO2-besparing, lid van International Covenant on Sustainable Clothing and Textiles (een veiligheidscheck op duurzame voorwaarden).
Verkrijgbaar bij: NukuhivaTake It Slow

alchemist-fashion-winter_a82-dk0182_k25_frontalchemist-fashion-winter_a82-dp0155_a99_frontalchemist-fashion-winter_a82-dk0184_k23_front

Lees hier meer over duurzaamheid bij Alchemist.

– People Tree –

Wie? ‘s Werelds eerste fairtrade kledingmerk. Ze werden o.a. bekend dankzij de documentaire The True Cost
Wat? People Tree is in 1991 (!) opgericht door Safia Minney in Tokio. Safia heeft zich de afgelopen decennia hard gemaakt voor eerlijke werkomstandigheden en een dringende vraag naar transparantie in de vaak nog erbarmelijke toestanden in de kledingindustrie.
Duurzame kenmerken: GOTS-gecertificeerd (zonder chemicaliën), biologisch katoen, 100% biologisch afbreekbare tencel (eucalyptus), lid van Fair Wear Foundation, Fairtrade
Verkrijgbaar bij: ASOSGeitenWollenWinkel, Nukuhiva

carina-jacket-e4622d036400isabella-paisley-jumpsuit-4dc7ad0812b5corin-pinstripe-trousers-a2a9003aa13b

Lees hier meer over duurzaamheid bij People Tree.

– Hatsup –

Wat? Duurzame sjalen & mutsen
Wie? De Amsterdamse ondernemers van Hatsup verkopen mutsen met een doel: voor elke verkochte muts kunnen ze één persoon helpen met geestelijke beperkingen. Een warm kerstkadootje met een goed hart, dus!
Duurzame kenmerken: Geproduceerd in eerlijke omstandigheden, deel van omzet gaat naar mensen met geestelijke beperkingen
Verkrijgbaar bij: The Impact Shop

luanda-yellow_1024x1024luanda-pink_1024x1024


Met deze mooie & eerlijke merken kun je alvast een beetje kennis maken met duurzame kleding! De prijzen kunnen in het begin nog wel even schrikken zijn, maar bedenk vooral voor jezelf waar je graag in investeert. Dit is uiteindelijk de meest realistische weerspiegeling van de daadwerkelijk kosten van kleding, als we het milieu en alle betrokken mensen geen schade aan willen doen.

Heb je zelf nog leuke toevoegingen of wil je graag meer lezen over duurzame kleding? Laat het dan vooral weten!

– May –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *